Trailerlæsning: Når hesten ikke vil med hjem!

Døjer du også med trailerlæsning af og til? Så læs med her.

Årh, jeg ved i kender det. Den dag du er til stævne, på kursus, til undervisning, i ridehal.. du har haft et fantastisk ridt og nu mangler du bare at komme hjem. Men det kommer du ikke forløbeligt fordi din hest vil ikke med dig hjem.

ØV.

Her har du mine 5 vigtigste tip til at få din hest med hjem når den er træt, stresset…og IKKE vil i trailer:

 1. Hold dialogen ÅBEN
  Husk nu at det er en dialog du har gang i med din hest. En dialog kræver to individer med to stemmer. Det vil sige at når du spurgt din hest om at gå fremad, og din hest svarer med et skridt frem(eller bare en vægtforskydning frem), så anerkender du det som et svar. Alt for mange overser alle hestens små svar, og kommer til at overdøve hesten med signaler og pres indtil at den bliver så stresset at den ikke er til at komme i kontakt med eller at den lukker ned. Husk nu at hold dialogen kørende, og anerkend din hests små svar. Du anerkender dem ved at fjerne presset, rose, gå en runde e.lign.
 2. Hver dag er forskellig
  Selvom din hest har gået lige op i traileren de sidste 10 gange og at du synes det er noget pjat at i nu står her igen, så husk at hver dag er forskellig. Måske din hest er træt, har mælkesyre i benene, havde en dårlig køretur på vej ud, er stresset eller ikke har fået brændt alt sit overskydende krudt af i ridehallen. Uanset hvad må du erkende situationen nu, og kommunikere med din hest omkring netop det.
 3. Gå en tur og giv pauser
  Mit bedste råd er næsten at jo mere din hest ikke vil i trailer, jo flere pauser skal du give den. Du skal altid kun give pauser når din hest har responderet positivt ved f.eks. at gå et skridt frem mod traileren, MEN husk nu at giv de pauser. Din hest får fornyet motivation, øget tillid til dig og nyt ilt til hjernen. Det er alfa og omega.
 4. Respektere din hest signaler
  Kender du din hests sprog? Og det der hedder dæmpende signaler(calming signals)? Hvis din hest sender disse signaler så respektere det, og giv en pause. Gå ind i ridehallen, stå og græs lidt eller gå en lille tur. Din hest er max presset hvis den sender disse signaler til dig, og du nedbryder jeres interne tillid ved ikke at lytte til hvad din hest fortæller dig. Dæmpende signaler kan være at hesten kigger væk, sænker hovedet statisk(dvs. at den holder hovedet nede på en undertrykkende måde), vender ørene bagud, blinker meget med øjnene..
 5. Snik-snak med en ven eller gå en tur på facebook
  Hvorfor nu det? Fordi at det får dig til at slappe af og skifte fokus. Det værste du kan gøre er at spænde endnu mere i din krop, og kigge aggressivt/irriteret på din hest. Så får den bestemt ikke mere lyst til at komme op i traileren. Du bliver nød til at tage ansvar for dig selv og dit temperament.  Du skal finde ud af hvad der virker for dig, men for mig virker det at stå og small-talke omkring noget andet med en veninde eller at tage en pause på de sociale medier. Du fjerner fokuset og presset fra din hest for et øjeblik, og dette sænker stress niveauet ved jer begge. Af og til går hesten lige op i mens du tjekker facebook, fordi AT DU HAR FJERNET PRESSET. Dette fif kan være en mirakelkur, jeg siger det bare.* Jeg anbefaler ikke at man er fraværende og på de sociale medier sammen med sin hest. Man jeg anbefaler at du formår at slippe presset, skifte fokus og komme ned i gear igen. Her kan sociale medier altså være en god genvej.

Fik du noget ud af dette indlæg omkring trailerlæsning? Så del det gerne i en kommentar eller med en ven/veninde. Du kan læse mere om trailerlæsning her Trailerlæsning. På Facebook deler jeg jævnligt videoer, og fif og tricks omkring trailerlæsning, find mig her: http://www.facebook.dk/linebonde-adfaardstraanerogbehandler