Traumatiseret heste

Heste med ar på sjælen står mig meget nært <3 Og derfor interessere traumatiseret heste mig utrolig meget.

Jeg ser en kæmpe forskel på heste med “almindelige” problemer – i den forstand mener jeg signalforvirring, tillært hjælpeløshed, smerteproblemer mm. – og på traumatiseret heste.

Heste med traumer er bange. De er så bange at de inderst inde tror at de skal dø, og de er derfor i kamp/flugt/frys-mood. Når der opstår en situation som minder hesten omkring traumet, sker der et bevidsthedsskifte og hesten reagere helt anderledes fra dens ellers normale reaktionsmønstre. Mange hestejer genkender slet ikke deres hest, når den bliver fanget i sin traume fortælling. F.eks. kom jeg ud til en hest som havde haft en ulykke i traileren. Hesten var normalt selvsikker og havde lidt en “dronning attitude” som tydeligt skinnet igennem da jeg mødte hende i stalden. Men ved læsning gik hun helt i baglås, lukket af, rystet og blev voldsom. Ejeren kunne i dette tilfælde slet ikke genkende sin hest.

Min erfaring er at normal tilvænning og indlæringsteknikker hjælper til et vist plan, og så heller ikke længere. For vi skal dybere ned hvis vi skal heale det virkelige sår ved en traumatiseret hest.

Et traume sidder så dybt i hesten, at det er blevet til en del af den og dens system.

Traume arbejde med hesten skal omgås med en helt unik skånsomhed, nænsomhed, timing og præcision. Når du vil heale en traume reaktion er der 97% chance for at det mislykkedes. FORDI det sker så hurtigt, og det er så fint og skrøbeligt. Når du arbejder med en traumatiseret hest handler det om at være tilstede lige i det moment der lige præcis er brug for, med lige præcis den rigtige portion det ene eller det andet. Det kræver SÅ stor indføling og forståelse. Det kræver healing.

Traumer er helt unikke skrøbelige i forhold til andre problematikker, og de skal omgåes med største forsigtighed. Men der sker MAGI når et traume bliver healet, og hesten kan få lov til at komme “hjem igen”.

Det er sjældent at jeg møder en hest med ren traume energi, ofte er det “bare” misforståelser og fejlkommunikation. Ren traume energi opstår ved chok. Chok over en ulykke, vold eller overgreb. F.eks. Ulogisk, ufrekvent hård afstraffelse over længere tid eller en ulykke i traileren. ALTSÅ: Voldsomme oplevelser for nervesystemet!

Symptomer på at du har en traumatiseret hest:

  • Ulogisk handlemønstre
  • Hesten reagere ikke “normalt” på træningen
  • Hesten opfatter ikke belønning som belønning men nærmere som straf
  • Hesten lærer ikke konturnerligt men “sidder fast” i træningen
  • Fornemmelsen af en konstant fraværende hest med et utrygt glimt i øjet
  • Fornemmelsen af at hesten hele tiden tror at der er noget galt
  • Panik reaktioner

En hest kan være i traumeenergi konstant eller i specifikke situationer. F.eks. er heste som har været udsat for en trailerulykke, ofte kun i traumenergien i forbindelse med traileren,  hvor i mod en hest som der har været udsat for vold kan gå i traumeenergien konstant i forbindelse med mennesker, hvilket jo præger en stor del af hestens liv.

At arbejde med traumer kræver stor tålmodighed, men kan ændre en hests liv <3

Læs mere om hvordan jeg håndtere adfærdskonflikter her Adfærdstræning.