Helt ærligt var i jeg i tvivl om han var dum og stædig eller om han rent faktisk var bange – historie om en trailerhest!

“Helt ærligt var jeg i tvivl om han overhovedet var bange eller om han bare havde lært at løbe fra mig og udnyttede det. “

Picasso fik et traume omkring traileren da han var 4 år. Jeg havde haft ham med til kursus og skulle til at hjem. Han havde været lidt bøvlet at læsse og derfor havde jeg fået hjælp til at få ham op. Da han var oppe og vi var klar til afgang begyndte traileren at ryste voldsomt, og der kom flere brag inde fra traileren. Picasso var i fuld gang med at vende sig derinde, og han sad fast halvvejs. Heldigvis kom han selv fri efter et par minutter, og uden skader.

Siden da blev han en pestilens at læsse. Han var bange, og når jeg presset ham for meget lukket han ned og stak af hvilket medførte stor irritation fra min side. Det var svært at have medfølelse for en hest som gav en fuck-fingren igen og igen. Helt ærligt var jeg også i tvivl om han overhovedet var bange eller om han bare havde lært at løbe fra mig og udnyttede det.

Det førte til at jeg ikke kunne køre med ham i mange år selvom jeg afprøvede diverse teknikker, og jeg efterhånden var ret skarp til at læsse andres heste. Uanset hvad kunne jeg ikke holde ham. Dette stod på indtil at jeg en dag sidste år besluttede mig for at give det endnu et forsøg. Denne gang måtte jeg møde hans modstand med massere af kærlighed.

Så jeg læssede ham 2 gange dagligt i 3 uger, og jeg brugte de teknikker som jeg altid bruger når jeg læsser heste men med det twist at jeg vidste at jeg havde brug for at lærer noget nyt, og jeg derfor skulle tænke ud af boksen.

Jeg fandt et roligt sted som jeg kunne køre ham til så at han forbandt køreturen med noget roligt og velkendt.

Som et nyt tiltag besluttede jeg mig for at acceptere hans signaler 100%. Det vil sige at hver gang han kiggede væk fra traileren accepteret jeg det, tog ham ned og gik væk fra traileren. Det samme gjorde jeg hvis han sænkede hovedet, og og det ikke var for at snuse og undersøge, men for at undgå mere pres. Så tog jeg ham ned og væk fra traileren. Det var tydelige dæmpende signaler – altså signaler hesten sender for at undgå yderligere konflikt.

Da jeg havde gentaget det i en uge begyndte han at være mere ærlig, og virkelig give udtryk for hvordan han havde det. Han begyndte faktisk at ryste ved traileren, og det var virkelig en aha-oplevelse for mig. Han havde aldrig rystet før, han havde altid bare stukket hovedet i vejret og løbet. Men der stod han og rystede, og jeg var ikke længere i tvivl om at han var bange. Jeg trak jeg ham væk fra traileren, og gik ud og græssede med ham. Derefter fik han fri.

Næste dag havde han det betragteligt bedre. Jeg havde hængt en krybbe op i traileren hvor han fik sin morgenmad, og i mens han stod der sendte jeg healing til ham og afbalanceret hans energi system. Det gentog jeg også et par dage. Så begyndte vi at køre ud til vores safty-place, og jeg red ham der i en times tid hver gang og kørte rolig hjem igen. Efter første gang rystede han igen da han skulle afsted, og jeg bed mig selv i læben, accepteret det og tog ham ud at græsse igen og derefter tilbage på fold. Jeg accepteret at han var bange, og pressede ham ikke.

Næste dag gik han lige op, og siden da har han altid gået i trailer, og han er rolig, tryg og glad for det. Han spiser hø, sit krybbefoder og han hygger med Ausa som også ofte er med. Nogle gange går han lige op, og andre gange bruger han 5 minutter på det hvilket også er helt okay. Jeg dobbelt tjekker ham altid, og sikre mig at han er helt okay med at jeg også lukker bagbommen. Det er han for det meste, og hvis ikke bakker han ud og vi prøver igen. Anden gang fungerer som regel.

Picasso har virkelig været den sværeste hest jeg nogensinde har prøvet at få til at elske traileren. Og han har lært mig meget i processen.

De tre vigtigste læringer:
– at når en hest løber væk og er hård kan det være et forsvars-panser eller en overlevelseteknik. Da jeg accepteret hans signaler og anerkendte dem, begyndte han i stedet for at ryste. Han var altså i virkeligheden bange og ikke dum eller stædig.
– at det er guldværd at kombinere sine teknikker som jeg gjorde med min forståelse og viden for adfærd samt reikihealing og telepati.
– at traumer tager TID og forståelse.

I Picassos tilfælde accepteret jeg hans signaler og mødte dem med kærlighed og eftergivenhed i stedet for pres. I andre tilfælde vil jeg møde hestens modstand med pres, det kommer an på hvor det kommer fra. Kommer det fra nervøsitet, angst, forvirring eller dårlig vane? Det er netop det der afgør hvordan det skal mødes

Læs mere om trailerlæsning her: Trailerlæsning