Styrk hestens bagpart: Øvelse, at bakke hesten.

Kan din hest bakke?

Din hest SKAL kunne bakke, og i teorien skal den kunne bakke lige så hurtigt og ubesværet tilbage som den kan skridte fremad. Når jeg er ude og behandle heste, tjekker jeg altid om hesten kan bakke og hvor nemt den har ved det på en skala fra 1-10.

Bakke kan sladre om mange ting i hestens krop, men hovedsageligt om bevægelsen i hele bagpartiet og især lænd, korsben og bækken. Det er derfor også en rigtig god øvelse til din hest hvis den døjer med spændinger i dette område. Hvis din hest har meget svært ved at bakke, så er det uden tvivl tegn på en problematik i området som har brug for at blive optimeret. Her kan det være en god ide at få behandling, og en trænings plan fra behandleren for at forbedre dette.

Øvelse: At bakke hesten
Formål: Overordnet set at styrke og smidiggøre hestens bagpart og
især lænd, lumbosakral leddet, korsben og SI leddet.
Mål: At hesten kan bakke ubesværet tilbage, med samme fremdrift og tempo som når den går fremad samtidig med at den har en sænket hals og en afspændt men aktiv overlinje. Øvelsen udføres fra jorden af. Du kan naturligvis også bakke hesten fra ryggen af, men der vil jeg ikke personligt bakke hesten af længere strækninger, der vil jeg blot tænke i vægtforskydning og de klassiske 4-6 trin. Så som en krop terapeutisk øvelse, vil jeg udføre denne øvelse fra jorden af.
Fra jorden af ser jeg gerne at målet er to langsider dagligt, men det skal justeres til den enkelte hest, og får nogle heste vil endemålet blot være 5 eller 10 skridt. Kvalitet før kvantitet – heller 5 gode skridt end 15 dårlige skridt.

At bakke er en naturlig bevægelse, præcis ligesom at gå fremad og til siden. Men hesten bruger naturligvis ikke det at bakke på samme måde som den bruger fremad-knappen, og det gør vi heller ikke i vores dagligdag med hesten. Derfor skal vi lære hesten at bakke, og vi skal opbygge det at kunne bakke hesten længere strækninger(som fx 10-20 meter) i stedet for blot 2-3 skridt. Rigtig mange heste bakker ret langsomt, når den bakker, og de tøver. Dette kan både være pga. spændinger og låsninger som beskrevet ovenfor, men det kan også bare være fordi at hesten ikke er vant til at blive bakket, OG fordi den ikke har indlært det at bakke optimalt.

Derfor skal du først indlære et ordentligt bakke signal, og derefter opbygge øvelsen trin for trin.

Jeg har altid en stick/pisk med når jeg laver jordarbejde, og når jeg skal øve bak signalet vil jeg have sticken med til at bruge på bringen for at forklare hesten at den skal bakke tilbage. Du kan også bruge din hånd eller rebet, men jeg fortrækker en stick.

Bakke signalet er helt klassisk at du løfter tilbage i træktovet, og evt. bruger et lydsignal også. Hvis hesten ikke respondere på dit signal, kan du placere en hånd på bringen og skubbe tilbage for at forklare hesten hvad den skal. Du kan som sagt også placere din stick på bringen af hesten og tappe for at bede hesten gå baglæns. Jeg oplever at det kan være en hjælp at træne det ude ved barrieren, så hesten kan støtte sig lidt opad barrieren og barrieren kan hjælpe dig med at forklare hesten at det ikke er til siden du mener, men tilbage.
Som i alt andet hestetræning, så letter du presset og roser hesten i det sekund den tænker den rigtige tanke og bakker tilbage 👏 👏

I starten vil jeg blot rose for et enkelt trin, også vil jeg øge mit krav og strækningen i takt med at hesten bliver bedre og bedre. Hvis din hest er en PRO til at bakke, så kan det at bakke to langsider på ridebanen dagligt, være en rigtig god øvelse. Jeg vil bakke en langside, stoppe og belønne hesten, gå videre til næste langside og bakke igen. Det er en fantastisk måde at smidiggøre samt styrke bagparten på!

Men, det er ikke alle heste der kan bakke så langt – måske målet for din hest blot skal være at bakke 10 skridt dagligt. Men hvis dette er svært for din hest, så kan jeg love dig for at det også styrke den når i træner det 🙏

Det næste der er vigtigt at nævne, er hestens hovedholdning når du bakker den. Målet er, at hesten kan bakke med en afslappet overlinje, og dermed med en sænket og afslappet hals.

Måske du bliver nød til at gå på kompromis med dette i starten, når hesten skal lære at forstå bakke signalet. Men med det samme den forstår signalet, og du begynder at få en smule flow i det, vil jeg begynde at fokusere på at den også går i en afslappet ramme med en sænket hals og en overlinje der er aktivt i brug.

Dernæst vil jeg fokusere på tempo. Som nævnt er endemålet at hesten kan bakke lige så ubesværet og flydendt tilbage, som den kan gå fremad. Derfor skal du med tiden og træning gerne få lidt tempo på når hesten bakker, og gå efter den lette, flydende og bløde fornemmelse i hestens krop.

Når dig og din hest er blevet gode til at bakke, kan i udvide jeres bakke øvelse med lidt udfordringer:
– Bakke i en cirkel(15-20 meter volte), begge veje rundt.
– Bakke LIGE uden brug af barriere(brug evt. bomme i starten som support)
– Bakke i en cirkel og flyt forpart samtidig. På den både får du strækket hestens brystmuskulatur og får skilt forbenene fra hinanden. To fluer i et smæk!
– At bakke over en bom på jorden. Giv hesten tid, det kræver koordinering og selvtillid.
– At bakke hesten igennem en lille labyrint. Fx bomme du ligger i et L, og bakker igennem. Man kan lave mange forskellige kombinationer!

Tip: Prøv også at få en ven til at bakke din hest for at se hvad halen gør – hænger halen løst, bliver den skæv, trykker hesten halen indunder sig eller løfter den halen lige i vejret? Det er vigtig information -> halen sladrer om mange ting da den er en forlængelse af rygsøjlen.

*Hvis din hest har meget svært ved at bakke, og stikker halen op, så kan det være et mere alvorligt tegn på neurologiske udfordringer. Så er det vigtigt at få en ekspert på!*

Ekstra note: Er det at bakke psykisk hårdt for hesten?

Jeg er blevet spurgt om dette flere gange, da mange forbinder det at bakke hesten med dominans og ønsket om undertrykkelse og underdanighed ved hesten. Jeg synes det er en utrolig forældet tilgang til at træne heste, og jeg tænker tilbage på de gamle horsemanhip teknikker hvor man talte meget om hierarki, dominans og undertrykkelse. Disse termer har jeg aldrig brugt i hestetræning, da jeg synes det er at tillægge hesten unødvendige intentioner. Hvis hesten går ind i mig er det ikke fordi den forsøger at dominere mig, nej den skal bare forstå at vige tilbage for mit signal, og blive på sit eget spor. Så simpelt er det. Det er blot træning og forståelse. Intet med dominans og undertrykkelse.

For mig er det at bakke hesten, bare et bevægelses mønster. At bakke er en bevægelse ligesom at gå fremad og til siden, ikke andet end det. Det handler mere om HVORDAN du bakker hesten, og hvilken intention og kropssprog du ligger i det.

I alle øvelser er det vigtigste for mig altid hestens psykiske velbefindende. Hvis din hest viser tegn på utryghed, underdanighed eller på andre måder at den ikke har det godt, vil jeg afbryde øvelsen og undre mig over hvorfor. Kræver du for meget af hesten? Har den ondt? Forbinder den det at bakke med noget ubehageligt? Er du for dominant i dit kropssprog?

Hesten kan sagtens bakke uden problemer – det handler blot om hvordan man gør, og måske også hvad man SELV tillægger det at bakke hesten, og dermed hvilken energi og intention man sender ud til hesten. 🙏

 

Hvis din hest har problemer med at bakke, så kontakt mig gerne til en snak eller en behandling. Jeg benytter bindevævs massage, massage teknikker, kranio sakral terapi og ostopati(under udd.) i mine behandlinger. Se mere her: Behandling – Line Bonde