Når hesten “spooker”

Mange af os kender til det problem at vi har en hest som spooker. Det kan være over små ændringer i ridehallen som fx et tæppe der hænger på barrieren, når der kommer en person hen for at kigge på eller det kan være præcis det samme hjørne hver eneste dag, på trods af at der ikke er sket ændringer siden sidst 😅 Det kan være utrolig frustrerende, og det kan ødelægge en ellers god træning.

Jeg har haft en del træningsheste med denne problematik samt min egen private hest som har døjet med dette i hans unge dage. Jeg har derfor samlet nogle forskellige muligheder til dig som har en hest som spooker. Ingen heste er ens, og derfor er det vigtigt at have en del forskellige værktøjer i værktøjskassen som kan passe til den individuelle hest. For at finde den rette løsning til din hest, kræver det at du er god til at aflæse hvorfor den spooker samt du kender og forstår din hests personlighed for at vide hvordan man skal tackle netop denne problematik.

Først og fremmest vil jeg slå et slag for at miljøtræne din hest hvis du ikke allerede har gjort det. Giv den selvtillid omkring nye objekter ved at introducere den til et hav af “mærkelige ting”. Presenning, plastik, paraplyer, vandbassin……Du kan også tage din hest med ud til en af de populære mountaintrail baner der er rundt omkring i landet: https://horsepark.dk/mountain-trail-sport/ .  

Hvis du allerede har gjort dette, vil jeg forsøge mig med en af de følgende løsningsmodeller. Brug den metode du har den bedste mavefornemmelse med, og husk at du ofte skal gentage dig selv en del gange. Prøv at brug samme metode minimum 3 ridetimer – for nogle heste er det en dårlig vane der skal brydes, og for andre skal de finde tryghed og stabilitet i at det er det samme du gør hver gang. 

Løsnings model 1

Hver gang din hest spooker stopper du den op, og beder den op at sænke halsen, og “trække vejret”. Når du kan mærke at din hest giver slip på spændingen, rider du videre som om intet var hændt. Det er vigtigt at du er total rolig og blød med denne teknik, og at du bare gentager dig selv igen og igen og igen med endeløs tålmodighed.
Denne teknik virker ofte for den lidt mere sensitive, milde og pleasende personlighedstype.

Løsnings model 2 

Hver gang din hest spooker – eller hver eneste gang din hest mister fokus – driver du den fremad. I det sekund hesten lytter til din drivende hjælp, slipper du presset og rider videre som om intet var hændt. Ved denne model er det vigtigt med en god timing, og det er vigtigt at din hjælp matcher hestens reaktion. Hvis hesten blot spooker ganske let, skal din fremaddrivende hjælp matche dette. Men hvis din hest kommer markant bag schenklerne, så skal din respons ligeledes være markant, og du skal kræve enten at hesten slår op i en højere gangart eller at den laver en markant øgning i den pågældende gangart.

Løsnings model 3 

Du ignorere problemet fuldstændigt, og undlader at ride ned i det hjørne/til det område hvor hesten synes det er svært. Denne løsning vil jeg vælge til den unge usikre hest, fordi den højst sandsynligt allerede har nok at tumle med, og fordi at dens “spookiness” højst sandsynligt blot er et symptom på at den generelt synes det er lidt svært og usikkert at gå til ridning. Derfor vil jeg i stedet fokusere på at give denne hest en masse selvtillid og gåpåmod vha. rutiner og genkendelighed. Problemet går ofte væk af sig selv over et par rideture, i takt med at hesten får mere rutine og selvtillid.

Løsnings model 4 

I stedet for at fokusere på hvad heste spooker over, fokusere du i stedet på hvilken af dine hjælper det er hesten ikke lytter til når den spooker. Det vil sige du ændre fokus.  Hvis hesten fx ikke vil gå ud i hjørnet på højre volte, så er det den venstre tøjle samt den højre schenkel hesten ikke lytter til/respondere på. Så vil jeg fokusere på at hesten skal følge mine hjælpere, og jeg vil gøre dette meget tydeligt for den. Så hvis hesten ikke følger min venstre tøjle ud i hjørnet, så vil jeg dreje den hele vejen rundt til venstre, for at TYDELIGGØRE min hjælper. Også vil jeg ride videre som intet var hændt. Jo voldsommere reaktion, jo skarpere et drej. Dvs hvis din hest kun spooker lidt, matcher du dette, ved at blot lave en lille korrektion(flyt skulderen ind til venstre). Hvis din hest spooker meget, matcher du dette ved en lave en større korrektion(et skarpt drej til venstre). Det kan også være at hesten ikke respondere på din fremaddrivende hjælp når den spooker. Hvis det er tilfældet vil jeg bede den om at øge tempoet markant – dvs. slå op i en højere gangart eller lave en øgning i den pågældende gangart. Vær ligeglad med hvordan det ser ud – det er hestens respons der tæller i dette tilfælde. Jeg vil ofte bruge denne model til hesten som ikke er ægte bange, til hesten der har for vane at være ufokuseret, til hesten som har for tendens til at være bag schenklen, til en drengerøvs personlighed eller en hest som har dominerende personlighedstræk. 

Løsningsmodel 5 

Når hesten spooker og du oplever det som ægte usikkerhed og tvivl, stopper op og rider over og lader hesten stå der hvor den blev bange/usikker. Her kan du evt give en godbid fra ryggen af. Denne model vil jeg kun bruge ved heste som er ÆGTE bange. Hvis hesten er ægte bange har den brug for at du afdramatisere det den er bange for samt at du skaber tryghed og siger “det er ok”. Du skal “punktere ballonen”.

 

Jeg vil bruge en af disse 5 løsningsmodeller, og hvilken en jeg vælger, afhænger HELT af hestens personlighed og dens motivation til at gøre som den gør. Det kræver at du bruger din intuition til at mærke hvilken “energi” hesten spooker med. Er det med en ængstelig energi eller spooker den uden at pulsen steg så meget som med et slag(hvor det i stedet kan handle om manglende fokus)?

 

Jeg kommer også gerne forbi dig og din hest for at hjælpe jer med at finde den rette løsning. Kontakt mig for mere info her: https://linebonde.dk/horsemanship/kontakt/?_gl=1*1h3dtgx*_up*MQ..*_ga*Mjg0ODA0NzI5LjE2ODY2NTgwMzg.*_ga_9H9LWVD2NS*MTY4NjY1ODAzNy4xLjEuMTY4NjY1ODA0MS4wLjAuMA..