Hvornår KAN din hest ikke, og hvornår FORSTÅR din hest ikke

Hvornår KAN din hest ikke, og hvornår FORSTÅR din hest ikke

  • Hvornår går din hest ikke frem fordi den ikke forstår signalet, og hvornår går din hest ikke frem fordi den ikke kan: altså fordi den ikke har styrken til det, balancen eller fordi den har ubehag/smerter?
  • Bukker din hest når du anspringer den i galop fordi den ikke forstår at springe rigtigt an i galop, fordi det ”bare er en glad drengerøv” eller fordi det er forbundet med ubehag eller endda smerte?
  • Skyder din hest skulder fordi den aldrig har forstået dit tøjlesignal ordentligt (og dine andre hjælper), eller gør den det fordi den mister sin balance og derfor ikke KAN respondere ordentligt på dine signaler?
  • Vil din hest ikke ud at køre trailer, fordi den ikke er trailer trænet og derved stresser over selve læsningen og elementerne omkring dette, eller vil den ikke ud at køre i trailer fordi det er svært for den at holde balancen på turen og fordi den skal bruge sin stabiliserende muskulatur hvilket eventuelt gør ondt, eller noget andet?

^^ Dette er jo altid et svært spørgsmål, men det er et vigtigt spørgsmål at stille sig selv når man render ind i en udfordring igen og igen.

Jeg har 2 cases som illustrere dette meget godt:

Fra et par år siden var jeg ude ved en 14 årige springhest, fordi at den pludselig var begyndte at bukke og sparke i traileren når de kørte med den. Og ikke bare lidt – nej det føles som om den var ved at splitte traileren fra hinanden. Hesten havde de haft 1 år, og de havde kørt med den 3-4 gange om ugen førhen uden problemer. Den havde tidligere gået internationale stævner, så den havde massere af trailererfaring.
Jeg kom ud for at hjælpe dem, og efter vi havde talt omkring hesten, gik jeg ud og læsset hesten. Ingen problemer. Den gik lige op i trailer og var total rolig og afslappet. Så kørte vi en lille tur for at jeg selv kunne se problemet, og ejeren havde ikke overdrevet: Det var voldsomt! Traileren hoppede nærmest rundt bag bilen. Vi kørte tilbage igen, og jeg gik ind til hesten. Hesten var helt rolig og stod igen og spiste nu hvor vi holdte stille.
Derefter læssede vi hesten af, og tog en snak. Jeg forklarede dem jeg var ret sikker på at denne adfærd ikke kunne trænes, da hesten tydeligt forstod det hele omkring traileren. Så derfor vil jeg formode at det var noget fysisk der trigget hesten à  man skal ikke undervurdere at hesten skal bruge meget balance samt stabiliserings muskulatur når vi køre med den à den kan jo ikke holde fast ligesom vi kan når vi fx køre i en bus! Og langt de fleste fortrækker at side eller støtte sig til noget når de køre i bus – hesten har til gengæld 4 ben i stedet for 2, men jeg oplever stadig at de skal bruge en del balance + stabiliserings muskulatur når de køre.
Jeg påpegede at jeg kunne se at hesten var hævet i alle 4 ben, og et par andre bemærkelser kropsligt. Ejeren fortalte at der ingen problemer var med hesten under rytter, og den var som den altid havde været, men hun vil bestemt følge mit råd og få den undersøgt af en specialiseret dyrlæge(jeg anbefalet et par stykker). En uge efter fik jeg en SMS hvor der stod ”TAK. Dyrlægen har netop konstateret at XX er halt på 3 ben….”, og det viste sig at hesten stod overfor et længere behandlings forløb for at komme på toppen igen, SELVOM den var helt velfungerende under rytter. Dens pludselige adfærd i traileren var altså en reaktion på smerte, da den havde ondt i 3 ud af 4 ben, og det derfor gjorde ondt når den skulle balancere sig selv på køreturen.
Dette var et meget tydeligt eksempel da hesten virkelig havde meget rutine i at køre, og var helt tryg i dette, OG fordi den faktisk viste sig at være ret dårlig i kroppen.
à Om det er manglende kommunikation/træning eller om det er ubehag/smerter er sværere at vurdere med en hest som ikke har kørt ret meget i sit liv, er lidt utryg omkring elementet trailer OG står uroligt under kørsel. Her er der jo utrolig mange faktorer som kan spille ind, og der vil jeg højst sandsynligt i stedet starte med at tage udgangspunkt i træningen og tilvænning til traileren, også tage den derfra og se hvordan hesten udvikler sig.

Et andet eksempel er en hest jeg havde i behandlings forløb i efteråret. Jeg kom der faktisk blot som vedligehold da han er en aktiv springhest, og ret velfungerende. Der er naturligvis altid nogle ting som kan forbedres, men han virkede generelt til at trives som ridehest og lavede fine resultater. Da jeg så ham i bevægelse, som jeg altid gør før behandlingen, lagde jeg mærke til at han bukkede i anspringende til galop og at han løb en del over tempo i galoppen i forhold til traven. Jeg spurgte ind til det, og ejeren grinte og sagde at det gjorde han altid indtil han var varm. En drengerøv,
Efter behandlingen kunne jeg konkludere at han havde nogle store låsninger i lænd og korsben, og at han reageret ved træk i arvævet efter kastration. Jeg løsnet disse ting over tre gange – også arvævet kunne jeg få lov til at mobilisere og afspænde(det er ikke altid, det afhænger af hvor slemt det er). Efter det bukker han aldrig i longe mere, og har meget sjældent disse ”glade” udbrud.  Jeg fik en besked i sidste uge, altså 4 måneder efter sidste behandling, og han bukker forsat ikke i anspringene og holder det samme tempo i alle tre gangarter.
^^ Jeg synes det er utrolig interessant at hvad der godt kunne virke som glad overskuds energi og narrestreger, faktisk var forbundet med ubehag.

Disse historier bekræfter mig blot i at vi altid skal huske at spørge os selv: Kan min hest ikke eller forstår/respondere min hest ikke!
à Det er så trælst at træne noget igen og igen for så at finde ud af at det faktisk ikke bundet i forståelse og træning, men i stedet var et problem fordi hesten faktisk ikke KUNNE gøre det eller fordi den havde ubehag ved det.

Men ja, vi render alle ind i det igen og igen – BESTEMT også mig – så det handler jo ”bare” om at blive bedre og bedre til at spotte det, reflektere over det, bruge sin mavefornemmelse, eksperter man stoler på og ellers bare gør sit bedste. Hvis du gør dit bedste, kan du ikke gøre mere – og heller ikke jeg!

Jeg kommer gerne ud til dig og hjælper dig med at vurdere “hvorfor din hest gør som den gør”. Det kan du læse mere om her: Adfærdstræning & rehabilitering – Line Bonde
eller her:
Behandling – Line Bonde
Og her hvis det omhandler trailer problematikker:
Trailerlæsning – Line Bonde

Pain face er også et begreb der er rigtig godt at sætte sig ind i for at hurtigere kunne spotte om din hest har ondt. Hermed et link til en artikel omkring det:
Pain face: Sådan kan du se, om din hest har ondt