Er din hest sur ved opsadlning?

SÅ mange heste er sure ved pålægning af udstyr, og især når man finder sadlen frem. Heste der er sure ved opsadlning er et problem vi har i ridesporten, og noget vi skal være mere opmærksomme på. 

Hvordan kan du se at din hest viser ubehag omkring sadlen?
– At den bliver urolig med det samme du kommer gående med sadlen (hesten flytter sig væk fra dig, går uroligt frem og tilbage i kæderne, slår med hovedet…)
– Hesten hæver hovedet og bliver anspændt
– Hesten pisker med halen
– Hesten spænder i mulen
– Hesten ligger øre
– Hesten bider
– Hesten løfter bagbenet, sparker op under maven eller sparker ud efter dig

Denne adfærd kan være opstået ved dig eller det kan være opstået ved tidligere ejer. Hvis adfærden opstår ved dig vil jeg anbefale dig på det kraftigste at tilkalde en behandler hurtigst muligt, så adfærden ikke bliver kronisk.

Hvorfor opstår denne adfærd omkring sadlen? 

Adfærden er uden tvivl opstået pga. ubehag. Ingen hesten vil lægge øre, piske med halen eller endda sparke uden årsag. Spørgsmålet er nærmere om hesten forsat har ubehag/smerter eller det nu “blot” er blevet en vane. Min erfaring er nemlig at hesten ikke nødvendigvis fralægger sig adfærden med det samme selvom kroppen er afspændt og fuldt funktionel igen.

Men først, hvordan kan ubehag opstå omkring sadlen?
– En forkert tilpasset sadel naturligvis!
– En for stram gjord(dette kan give trykket ribben venner, har du prøvet det? Det gør maks ondt)
– En gjord som gnaver eller ligger forkert
– Spændinger og låsninger i ribbenskassen, ryggen eller forpart og skulder
– Ubehag forbundet med ridning: Hesten bliver presset for hårdt, den er stresset, den har ubehag/smerter under rytter….den vil over tid forbinde sadlen med ridningen, og derfor allerede begynde at reagere når den ser sadlen
– Ondt i ryggen. Det bøvler mange rideheste desværre med.
– Mavesår
– Problemer i æggestokkene ved hopperne (æggestokkerne ligger lige bagved sadlen)

Især ribbenskasse, og gjord vil jeg smide en kort bemærkning til. Mennesker oplever sjældent problemer ved brystkassen og ribbene medmindre det skyldes et fald eller et slag. Men det er en anden historie med heste da de bære sadler, stramme gjorde og ryttere – og det hele er lokaliseret på hestens ryg og brystkasse! Derfor oplever jeg SÅ mange heste med låsninger i ryggen, og i særdeleshed brystkassen og dermed ribbene. Jeg oplever også heste som er ekstremt ømme, og så meget at det får mig til at tænke at der må gå mange heste rundt derude med trykket ribben. Det er på ingen måde noget jeg kan påvise, og højst sandsynligt heller ikke noget som dyrlægerne kan påvise, da det jo ikke er et brud, men “blot” en trykning. Men har du prøvet og have trykket et ribben eller har du en ven som har? Det gør ONDT, og det kan tage op imod 6 måneder før det er helt ok igen. Prøv at tænk hvis nogle af de heste som er ekstremt ømme i ribbene, går rundt med et trykket ribben og dagligt får en sadel på og skal bevæge sig med tryk omkring brystkassen i 45 minutter? AV var?

Derfor, hold nu øje med din hest og reagere med det samme den viser ændringer!

“Min hest har fået behandling, den er undersøgt at dyrlægen og den viser forsat sur/aggressiv adfærd ved opsadlning. Hvad så?”

For det første er det vigtigt at sige at en vurdering fra en behandler eller dyrlæge ikke nødvendigvis er sandheden. Det er sørgeligt men sandt – alle professionelle har forskellige baggrunde og erfaringer, og måske du skal lede et stykke tid før du finder den person som har svaret til netop din hest. Det gælder naturligvis også jeg selv – ingen har røntgen eller scannings “øjne” og kan derfor ikke give dig et endegyldigt svar. Dette siger jeg blot for at konkludere, at du aldrig totalt kan udelukke om din hest forsat har spændinger og ubehag.

Når det er sagt, så skal det også siges at adfærden ofte “hænger fast” i hesten selvom man har fjernet årsagen. Det gør det fordi at hesten nu har en stribe af negative accessioner og negative oplevelser(måske over flere måneder eller endda mange år!!), om at sadlen/gjorden gør ondt og giver ubehag, og disse oplevelser har gjort at hesten nu kun tænker negativt omkring sadlen, og at den forventer at det gør ondt. Hesten skal have tid til at slippe denne adfærd, og måske du også skal hjælpe det på vej ved at træne hesten til at tænke anderledes omkring det at få sadel på. Det kan du gøre enten vha. negativ forstærkning eller træning med foder/godbidder.

Jeg håber dette indlæg gav dig stof til eftertanke. Hvis din hest viser nogle af overstående symptomer vil jeg anbefale dig at søge professionel hjælp. Jeg udfører massage, bindevævsmassage, kranio sakral terapi, ostopati og elektro terapi og tilbyder grundig gennemgang af din hest efterfulgt af behandling. Du er velkommen til at kontakte mig på line_bonde@live.dk eller på tlf 29761370. Du kan læse mere om mine behandlinger her: https://linebonde.dk/horsemanship/behandling-hvorfor-og-hvordan/?_gl=1*1n3syp2*_up*MQ..*_ga*NjA0ODA3NTAwLjE2ODA3NzMwMTM.*_ga_9H9LWVD2NS*MTY4MDc3NjQ0NS4yLjAuMTY4MDc3NjQ0NS4wLjAuMA..

Billede lånt af zibrasport. 

Gode artikler omkring emnet: 
Er hesten sur under opsadling? Det er ikke normal adfærd – Zibrasport Equest

1 Comment

  1. […] Læs også dette blogindlæg omkring heste der er sure ved opsadlning(hvilket er tæt relateret til dette emne): Er din hest sur ved opsadlning? – Line Bonde […]