Har min hest ondt? Man kan aldrig sige 100% nej.

Har min hest ondt?
Man kan aldrig sige 100% nej. 

Som hestetræner og behandler hører jeg ofte sætningen ”den er undersøgt i hoved og r*v, og den fejler intet”. Dette er ofte når jeg møder en hest med adfærdsvanskeligheder, hvor man umiddelbart vil tænke at der kunne være en fysisk årsag til adfærden. Jeg forstår 100% hvad hesteejeren mener når de siger ovenstående, men jeg sætter alligevel spørgsmålstegn ved dette efter at have haft mange hundrede heste i hænderne.  Man kan ALDRIG garantere at hesten ikke har ondt, fejler noget eller ikke er generet af noget.

For at illustrere hvor kompliceret en udredning kan være, vil jeg sammenligne det med mig selv. Jeg har selv døjet meget med min mave og gør det forsat. Det startede for alvor for 3-4 år siden, og er stadig et problem i dag på trods af adskillige undersøgelser og forløb ved lægen samt diverse alternative behandlere. Selvom jeg er tilknyttet hospitalets tarmafdeling og jeg kan fortælle lægen hvordan jeg har det, hvor det gør ondt og i hvilke situationer, OG selvom jeg har fået en masse undersøgelser, kan lægen forsat ikke konstatere hvad der er galt. Alt ser normalt ud i undersøgelserne, og det eneste de kan gøre, er at symptom behandle. Lægen fortalte mig at dette er tilfældet med rigtig mange mave-tarm patienter især, og generelt hører jeg ofte om folk med diverse problematikker som lægen ikke rigtig kan sætte en finger på.

Jeg synes dette er tankevækkende når man sætter det i perspektiv til dyrene, i dette tilfælde heste, da vi efter adskillige undersøgelser af vores heste ofte konstatere at der ikke er noget galt. Og med god grund, for der er jo ikke fundet noget! Men at en undersøgelse ikke viser noget betyder desværre ikke at der ikke er noget galt, men måske bare at det var den forkerte undersøgelse eller det forkerte område man tjekkede.

I mit eget tilfælde er alle områder undersøgt uden resultat, men der er stadig helt åbenlyse symptomer og en problematik. Jeg har også haft utallige heste i hænderne som er blevet undersøgt mange gange ad adskillige eksperter, hvor man først efter får ”fingeren på pulsen” efter flere års søgen.

Sundhedsvæsnet for mennesker er meget mere udviklet end for heste, og tænk på hvor mange mennesker der stadig går rundt og døjer med diverse sygdomme og problematikker. Heste er pattedyr som mennesker, og det betyder at vi er bygget temmelig ens op rent kropsligt. Derfor kan hesten i teorien have de fleste sygdomme, skader og problematikker som vi har. Gad vide hvor mange heste som går rundt med gener som vi aldrig opdager?

Faktorer som kan gøre det endnu svære at finde årsagen til smerter, sygdom og ubehag ved dyr er:

  • Manglende verbal kommunikation
    Dyret kan i stedet forsøge at vise det vha. sit kropssprog og tilstand
  • Dyr har en tendens til at skjule svaghed og ubehag
    Dette gør de fleste folkdyr for at undgå at blive smidt ud af flokken. At have et svagt dyr i flokken mindsker flokkens mulighed for overlevelse i tilfælde af et rovdyr, og hvis hesten viser svaghed er der større sandsynlighed for at ”løven” vil vælge det svage/lette offer. En af mine veninder havde en hund som døde fornyligt. Hunden havde en kæmpe tumor i sine lunger, og måtte aflives. Min veninde er selv sygeplejerske, og hun forstod simpelthen ikke hvordan hendes hund kunne have så stor en tumor uden at hun havde lagt mærke til det noget før. I hendes virke som sygeplejerske oplevede hun meget sjældent, eller nærmere aldrig, at en sygdom var så fremskreden før den blev opdaget. Der ville jo være gener og symptomer langt tidligere. Min veninde talte med dyrlægen om dette, og dyrlægen fortalte at det oplevede hun hele tiden i sit virke som dyrlæge, og hun mente årsagen til dette var at dyr instinktivt skjuler svaghed for ikke at blive udstødt af flokken, og for at undgå at blive udpeget af rovdyret som det lette offer.

For at opsummere: Dette indlæg er blot for at tydeliggøre at man aldrig helt kan afslå om der er en fysisk årsag til en adfærdsproblematik. Jeg har selv begået fejl flere gange, hvor jeg har troet det var en adfærdsproblematik jeg kunne løse vha. træning, men hvor jeg senere fandt ud af at der var en fysisk årsag – heldigvis har jeg omvendt også hjulpet rigtig mange til at finde den fysiske årsag. Mit bedste råd til hvordan man skal håndtere at have en hest med et adfærdsproblem, kommer i næste artikel. For jeg anbefaler nemlig at du forsat træner din hest, men med omtanke.