Heste er flugt- og byttedyr hvilket betyder alfa og omega for vores hestehold. De er skabt til at flygte kortvarigt fra et rovdyr, og derefter være i sikkerhed og derfor kunne slappe af igen.

Grunden til at vi ofte får stress i staldene og ved de enkelte heste er fordi at de ikke kan flygte fra den stress vi udsætter dem for. De kan ikke flygte fra en urolig stald, en lille boks, for lidt fold tid eller en times anspændt ridning dagligt. Og det går imod hestens natur!

Heste er skabt til en kortvarig flugt(kortvarig stress) når de flygter fra et rovdyr, og derefter release/ro. Og derfor er deres system også indrettet sådan.

Hestens fordøjelse- og nervesystem er indrettet til kortvarig stress.

Når hesten flygter og der er adrenalin i blodet, går alt blodet fra tarmene ud til musklerne som gør at hesten er klar til kamp/flugt. Det skaber en kortvarig ubalance i hestens mave, det ser vi ofte ved at hesten affører og får tynd mave.

Men hvis stressfaktoren ikke er kortvarig, forsætter dette: Blodet vil forsat primært være ude i musklerne, og fordøjelsen vil blive “underernæret”. Dette vil skabe inflammation i maven og tarmsystemet. Inflammation i maven vil skabe ubehag i abdominal muskulaturen, fasciaen omkring maven og bindevævet der ligger omkring fordøjelsesystemet.

Og husk hvor stor hestens fordøjelse er: Tyndtarmen er 20 meter, blindtarmen 1 meter og tyktarmen 10 meter!
Det er et stort areal med meget bindevæv og muskulatur som kan blive påvirket.

Gentagende kolik kan være et tegn på et anspændt, stresset og inflammeret fordøjelsesystem. Andre symptomer er at hesten er sur når du spænder gjord, vrisser når du ligger schenklerne til, bliver sur når du smider dækkenet på, ikke har lyst til bevægelse, humørsvingninger og selvfølgelig mavesår som ofte opstår af stress.