Tilridning: Forberedelse fra jorden

Ved mig er tillid, tryghed og forståelse værdierne i god hestetræning, og derfor også disse værdier jeg tager med mig når jeg tilrider heste. Heste besidder dyrerigets bedste hukommelse, og præcis derfor er det vigtigt at vi giver hesten et godt førstegangsindtryk af rytteren, træningen og ridningen. Ellers kan det koste os dyrt.

For mig er det foreudgående jordarbejde helt essensielt. Det er her hesten og jeg lærer hinanden at kende for første gang, og det er her jeg kan opbygge den relation og tilstand som jeg ønsker at tage med mig i ridningen.

Når jeg tilrider en hest har jeg følgende krav før jeg stiger op på den:

  • Det parasympatiske nervesystem er det primære aktiverede nervesystem
  • Hesten kan forstår tryk fra jorden af: Flytte forepart, bagpart, bakke, stoppe, gå fremad
  • Hesten kan longeres og søge frem og ned i longen

 

Det parasympatiske nervesystem er det primære aktiverede nervesystem

Hesten har to nervesystemer: Det parasympatiske og det sympatiske nervesystem. Det sympatiske nervesystem er aktiveret når hesten er stresset og den er i kamp, flugt eller frys mood. Hesten producerer adralin og gør klar til flugt. Blodet løber fra maven og ud til musklerne for at gøre den klar til at løbe, og musklerne er spændte og hårde. Dette nervesystem vil jeg ikke have aktiveret. I stedet vil jeg gerne have det parasympatiske nervesystem aktiveret. Det parasympatiske nervesytem er aktiveret når hesten f.eks. går og græsser eller slapper af. Hesten er afslappet og musklerne er bløde og afspændte. Blodet cirkulerer frit rundt i kroppen, og der er rigeligt af blod til fordøjelsen. Hesten producerer afslappende stoffer i stedet for stressende stoffer.

Når jeg tilrider en hest vil jeg gerne have at hesten primært er afspændt og afslappet, og dermed i sit parasympatiske nervesystem. Når hesten er der kan den responderer i stedet for at reagerer, og træningen bygger på positive oplevelser indlært i trygge rammer. Samtidig forbygger vi eventuelle overreaktioner hvis hesten er afspændt, og dermed uheldige situationer.

Hesten kan forstår tryk fra jorden af: Flytte forepart, bagpart, bakke, stoppe, gå fremad 

Når hesten forstår signalerne fra jorden af, skal de blot overføres til ryggen. Hvis hesten ikke forstår det fra jorden forstår den det højst sandsynligt heller ikke på ryggen.

Hvis hesten forstår af flytte sin krop for de forskellige signaler, samt stoppe og gå fremad, har vi i teorien  alt hvad vi har brug for. Det er “blot” denne forståelse vi altid skal vende tilbage til.  Senere kan vi snakke om gymnastisering, udholdenheds- og styrketræning – men under tilridning skal vi have lagt et basis fundament med tryghed og forståelse. Og her er alle basis signalerne alt afgørende.

Hesten kan longeres og søge frem og ned i longen 

Jeg vil gerne at unghesten forstår at blive sendt væk fra mig, og formår at bevæge sig selvstændigt. Derfor lærer jeg både hesten at gå i longe, men også at bevæge sig foran mig – da hesten skal bruge dette fra ryggen. Derudover ønsker jeg at hesten kan bevæge sig fri for spænding, i flow og med et stræk i overlinjen før jeg sætter mig op. Strækket aktiverer det parasympatiske nervesystem samt sætte en positiv biomekaniske kæde i gang hvor ryggen er løftet.

Derudover forsøger jeg at inddrage bomtræning, pro bio træning & miljøtræning som tidsperioden tillader.

Læs mere om tilridning her: https://linebonde.dk/horsemanship/tilridning-hest/