Mavesår: Hvordan jeg lærte ALDRIG at sige “sådan ser han nok bare ud”

Et indlæg omkring mavesår, og hvordan jeg fik en reminder om at aldrig sige “sådan ser han/hun nok bare ud” eller “sådan er han/hun nok bare”.

Jep, jeg har fået en lærestreg i dag. Hesten Orkan som jeg har haft i tilridning, har som tidligere nævnt døjet med noget der lignende gjordkrampe. Efter et par behandlinger og påbegyndt tilridning uden sadel gik det egentlig fint,  indtil han skulle til at trave og han begyndte at bukke. Så måtte resten af tilridningen foregå med sadel, da jeg altså ikke har så meget klister i numsen 😉 Han fik sadel på, og det gik rigtig FINT. Der var ingen nervøsitet eller bukkespring/kramper omkring sadlen, og jeg kom op på ham. Det gik O.K. fra ryggen af, han havde nogle nervøse udbrud men endte med at slappe af med mig på ryggen, og kunne gå fint i en longe med mig på.  Det var fredag. Så holdte han weekend, og om mandagen var han helt tilbage til scratch. Han var bange for sadlen, havde en smule gjordkrampe når sadlen kom på, vil ikke have rytter på og bukkede bare ved at jeg lagde på ryggen.

Det var mærkeligt.

Jeg var i tvivl: Skulle han blot “rides igennem det” eller var der noget galt?

Jeg besluttede, sammen med ejeren, at han skulle tjekkes grundigt af dyrelægen da det undrede mig at han kunne gå så meget tilbage på en weekend, og være decideret bange for sadlen igen.

Dyrlægen kom og han tænkte mavesår med det samme han så ham. Symptomerne:
– mat i pelsen
– dårlig appetit
– svært ved at holde huld
– nervøs
– reagerer på gjord/sadel
Og derudover reagerede han markant på dyrlægens akupunkturpunkter, som var hans tjek-punkter for mavesår.

Wupti. Jeg er ofte ude og behandle heste hvor jeg er 99% sikker på at hesten har mavesår, og henviser dem enten til dyrlægen eller nogle produkter som jeg har god erfaring med virker. Men ved Orkan havde jeg ikke set det, da jeg havde tænkt “sådan er han nok bare” og “sådan ser han nok bare ud”. Han er halvt fuldblod og halvt varmblod, og jeg havde nok lidt en fordom om at fuldblod ofte var tynde, nervøse og med ikke så stor appitet. Så jeg tog ikke disse symptomerne så alvorligt. Det fortryder jeg.

Da jeg fortalte det til dyrlægen, sagde han at vi jo ofte også forbinder fuldblod med trav/galop heste, og at de generelt var meget stresset og ofte stod med mavesår(intet kritik til trav/galop heste, blot en konstatering om at heste er SÅ sensitive og hurtigt udvikler mavesår), og derfor oplevede han også tit de symptomer ved fuldblod.

Jeg er er helt sikker på at det er mavesåret som har givet Orkan den adfærd som han har, og jeg glæder mig virkelig til at følge ham efter behandlingen. Derudover havde han nogle skævheder som dyrlægen også tog hånd om.

Den her oplevelse var virkelig en reminder til mig selv om at aldrig konstatere noget som “normalen” og aldrig sige “sådan er han/hun nok bare”. Alt som afstikker fra normalen skal tages seriøst, og i betragtning. Reminder til mig selv.

Nu skal Orkan have en stetoskopi(tror jeg det hedder) næste uge for at forsikringen vil dække hans behandling, og så kommer han hjem til ejer imens hans mave kommer på plads. Det bliver spændende at se hvordan han ændre sig efter sådan en behandling, jeg har før set kæmpe forvandling ved heste med mavesår.

Dyrlægen fortalte at hans datters pony døjede med tilbagevendende mavesår, og at de havde fundet ud af at det begynder at blomstre op igen, når hesten begynder at “spooke” på ridebanen. Dvs. når den begynder at se spøgelser og opfører sig nervøst. Så behandler de den for mavesår, og den vender hurtigt tilbage til normalen. Deres ponys største og vigtigste symptom er altså at den bliver nervøs.

Mavesår har SÅ mange udtryk, og det handler om at holde øjnene åbne. Nogle vil sige at det er blevet lidt en kliche at sige at hesten har mavesår, men min oplevelse er generelt at det bare ER et stort problem.

Jeg har skrevet flere indlæg tidligere om mavesår og mavespændinger, det kan du læse her:
Symptomer på problemer i fordøjelsen & mavesår
Mavespændinger
Mavespændinger og stress

Jeg har selv super, super god erfaring med dette produkt til behandling af mavesår: https://hestenshelse.dk/heste-rep-stressmave-i-og-ii

Jeg forhandler produktet(hestens rep 1 og 2),  og har det altid med i bilen når jeg besøger jer.

OBS: jeg har selvfølgelig ikke dyrelæge, og kan ikke sige at din hest ikke skal i medicinsk behandling – min ERFARING er blot at dette produkt kan hjælpe rigtig mange heste.