Belønning og ros

Belønning er vigtigt når du træner din hest, og der er to begreber som er centrale: Positiv- og negativ forstærkning.

Positiv forstærkning er når vi TILFØJER noget til hesten. Det kan være at nusse, at klø hesten eller at give en godbid. Vi tilføjer altså noget til hesten som belønning. Det kan også være at tilføje ros med stemmen.

Negativ forstærkning er når vi FJERNER noget fra hesten. F.eks. vi fjerner presset med schenklerne når hesten går fremad, vi stopper med at hive i tøjlen når hesten er stoppet eller vi stopper med at skubbe hesten når den har flyttet sig. Vi fjerner altså presset/ubehaget.

Vi bruger alle en blanding mellem positiv og negativ forstærkning i vores daglig omgang med heste. Et typisk scenarie vil være at vi beder hesten om at gå frem: Vi presser med schenklerne, hvis hesten ikke reagere ØGER vi presset indtil hesten går fremad. Når vi får responsen fremad SLIPPER vi presset = vi fjerner ubehaget/presset = belønning. En af hestens største belønninger som flugtdyr er at slippe for pres/ubehag/”stress”. For at yderlige belønne hesten for dens respons på vores signal(i dette tilfælde fremad) kunne vi bruge postitiv forstærkning og tilføje ros med stemmen og ved at klø hesten på halsen. Det gør vi typisk hvis det var ekstra godt.

Vi bruger altså både negativ- og positiv forstærkning i vores omgang med heste. Negativ forstærkning er typisk grundstenen og positiv forstærkning noget “ekstra” vi kan tilføje.

Det er vigtigt at lægge mærke til hvilken slags positiv forstærkning din hest er mest fan af. Nogle heste elsker den fysiske berøring – også er det bare med at benytte sig af den – men der er også en stor mængde heste der ikke gør. De ser måske nærmere en godbid eller en pause som belønning. Pausen kan være at du skridter et par runder for løse tøjler eller ved jordarbejde går et par runder med hesten UDEN at give signaler eller stille krav. Det kan også være et par minutters græsning hvis du træner med din hest fra jorden.

Heste er ikke ligeså fysiske som mennesker. Heste har fysisk kontakt typisk når de klør hinanden eller leger, men det er sjældent at 2 heste står og nusser eller klapper hinanden. Så vær opmærksom på om din hest ser det som ros eller om det er dig der gør det – for vi mennesker har et helt andet behov end heste på det punkt. Også er der jo også forskellige personligheder som gør at vi generelt skal være opmærksomme og lytte, for to heste er ikke ens :0)

1 Comment

  1. Miljøtræning - Line Bonde den 20. november 2019 kl. 14:56

    […] Når vi miljø træner vores heste tilvænner vi dem til forskellige objekter. Og det kan du gøre med positiv- og negativ forstærkning som du kan lære mere om her: Belønning og ros […]