At bryde ind i hestens personlige rum

Ligesom mennesker har heste et personligt rum. Et personligt rum er den afstand vi gerne vil have et andet indvid holder til os for at vi ikke føler deres adfærd er grænseoverskridende og ubehagelig.

I hestehåndtering overskrider vi generelt hestens personlige rum en hel del, nærmest hele tiden. Vi strigler dem, trækker dem og rider på dem. Det er foregår alt sammen i det personlige rum.

Derfor skal hestetræning bygge meget på tillid og tryghed. Sammenlign bare med hvordan du vil have det hvis en anden person skulle passe og pleje dig, samt sprang op på ryggen af dig af og til. Det skulle være en person du var rimelig tryg ved ikke? Dette er ikke for at sammenligne heste en til en med mennesker, men for at tydeliggøre at vi jo endelig befinder os i hestens privatsfære.

Vores heste lære for det meste ret tidligt at det er ok at vi er i deres personlige rum, og derfor tror jeg rigtig mange glemmer at det faktisk er “en ting”. Altså at det kan være et problem for nogle heste.

Ungheste der har været knap så meget i hånd eller måske er nærmest rå, har ikke fuld tillid til mennesker endnu, og dermed har de ikke lært at det er ok at vi er i deres personlige rum. Derfor finder de det grænseoverskridende, farligt og måske truende når vi er i deres personlige rum.

Nogle heste vælger at flugte og viser en “sky” adfærd hvor andre vil føle sig truet og måske lægge øre eller nappe efter dig. Andre vil vende bagparten til og måske løfte et bagben. Alt sammen et tegn på at de er usikre, og har brug for mere basal tillids opbyggende arbejde 🐴